Το Πείραμα του Ερατοσθένη στο 3ο ΓΕΛ Κατερίνης

Είναι δυνατόν να μετρήσει κάποιος την περίμετρο και την ακτίνα της Γης από την αυλή του σχολείου του, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί και χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κάποια εξελιγμένα μέσα και όργανα μέτρησης; Κι όμως είναι, αν προσπαθήσει να επαναλάβει την ίδια διαδικασία που ακολούθησε και ο έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος  Ερατοσθένης πάνω από 2000 χρόνια πριν.

Έτσι, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, την επομένη της Εαρινής Ισημερίας για το 2022 και την ώρα που ο Ήλιος βρισκόταν στο ψηλότερο σημείο στον ουρανό της Κατερίνης (στις 12.38 για τη συγκεκριμένη ημερομηνία), οι μαθητές της Β’ Λυκείου του σχολείου υλοποίησαν στην αυλή του σχολείου το πείραμα του Ερατοσθένη, ένα από τα εμβληματικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής και των Θετικών Επιστημών γενικότερα. Μετρώντας το μήκος της σκιάς και το ύψος ενός κατακόρυφα τοποθετημένου αντικειμένου τη συγκεκριμένη ώρα και με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς οι μαθητές κατάφεραν να μετρήσουν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης. Μάλιστα η ακρίβεια του πειράματος ήταν πολύ μεγάλη, η τιμή της περιμέτρου που υπολογίστηκε ήταν 40.010 km, ενώ η πραγματική τιμή είναι περίπου 40.030 km, σφάλμα δηλαδή μόλις 0,05%!

Οι μαθητές μέσα από αυτή τη βιωματική εμπειρία ήρθαν σε επαφή με ένα θέμα με διάφορες πτυχές που περιλαμβάνουν τις επιστήμες της Αστρονομίας, των Μαθηματικών, της Γεωμετρίας αλλά και της Ιστορίας. Πάνω από όλα όμως γνώρισαν ένα πείραμα που αναδεικνύει τη δύναμη του ανθρώπινου νου και της ανθρώπινης σκέψης που με απλά πολλές φορές μέσα μπορεί να φτάσει σε μεγαλειώδη επιτεύγματα!

Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές του σχολείου μας και στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κ. Τασχουνίδη Ευστάθιο για την υλοποίηση του πειράματος.

Ο Δ/ντής του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης

Παντελίδης Ιωάννης.

Similar Posts