Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία

Στις 4 Απριλίου 2024 το 3ο ΓΕ.Λ. Κατερίνης διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του σχολείου από τις 9:00 έως και τις 13:00 με την στήριξη της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας, στα πλαίσια σχετικού σχεδίου δράσης.

Τι είναι η αιμοδοσία;

Με τον όρο αιμοδοσία εννοούμε τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την οργάνωση της λήψης από το δότη αίματος ή συστατικών του και τη συντήρηση αυτών με σκοπό τη χορήγησή τους στο λήπτη.

Μπορώ να δώσω αίμα;

Ναι, μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν:

1. Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. 

Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν αίμα άτομα 17 ετών (εφόσον υπάρχει η έγγραφη συναίνεση των κηδεμόνων τους) ή πάνω από 65 ετών (εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει).

2. Ζυγίζεις πάνω από 50 kg. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.

3. Είσαι υγιής . Αν είσαι άρρωστος ή άρρωστη ή παίρνεις φάρμακα, το αίμα σου μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σ’ αυτόν, που θα το λάβει.  Δεν θα σου επιτραπεί να δώσεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία ή κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις απορίες για κάποια φάρμακα που παίρνεις, επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.

4. Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής.

Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες σε αποκλείουν από μια αιμοδοσία. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.

Πότε δεν μπορώ να δώσω αίμα;

Υπάρχουν στιγμές που ακόμη και ο πιο υγιής άνθρωπος δεν πρέπει να προσφέρει αίμα. Παρά τις καλύτερες προθέσεις που μπορείς να έχεις, δυστυχώς υπάρχουν καταστάσεις που δεν σου επιτρέπουν να δώσεις αίμα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Έτσι λοιπόν δεν θα μπορείς να δώσεις αίμα εάν:

  • Δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία.
  • Δεν έχεις φάει κάτι τρείς – τέσσερεις ώρες πριν αιμοδοτήσεις.
  • Έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα!). Χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων τουλάχιστον για 7 ημέρες.
  • Εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία.
  • Είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.
  • Είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους τρείς μήνες.
  • Θηλάζεις το μωρό σου και δεν έχουν περάσει 6 μήνες από τον τοκετό.
  • Έχεις επισκεφτεί περιοχή με ελονοσία.
  • Είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά.
  • Εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει ή υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη.
  • Παίρνεις αγωγή με αντιβιοτικά ή έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια.

Τι γίνεται με το αίμα, που θα δώσω;

Το αίμα όπως συλλέγεται κατά την αιμοδοσία, σπανίως χρησιμοποιείται σε αυτή τη μορφή. Συνήθως διαχωρίζεται στα τρία κύρια συστατικά του (πλάσμα, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) και μεταγγίζεται ανάλογα με την ανάγκη του ασθενή. Γι᾽ αυτό, μία μονάδα αίματος (450 mL) μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές.

Similar Posts